[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Flere får knæskader ved danse-fitness…!

“I takt med at latin dansefitness og dansesport som Zumba Fitness og LatinMix bliver mere og mere populært, ser vi desværre også stadig flere med danse-relaterede skader. Det er typisk smerter og forstrækninger i led og muskulatur ved knæene – og personligt er jeg ikke i tvivl om, at det skyldes forkert valg af fodtøj.”
Det siger fysioterapeut og medejer af Danmarks største fysioterapiklinik, Per Gade, Arkadens Fysioterapi i Aalborg.
Per Gade har en fortid som professionel fodboldspiller og måtte stoppe sin fodboldkarriere efter utallige skader. Og han ved bedre end de fleste, hvor vigtigt det er at vælge de rigtige sko til sin sport.
“Jeg har opfattelsen af, at mange vælger at benytte fitness-sko til at danse i – måske fordi de fejlagtigt tror, at dansefitness og fitness er det samme. Men fitness-sko er designet til at stå godt fast og til at absorbere stød. Stød-absorbering er også vigtigt, når man dyrker dansefitness, men så holder ligheden også op,” påpeger Per Gade og fortsætter:
“Hvis du ser folk, der går til eksempelvis Zumba Fitness, så ligner det jo dans i højt tempo. Der er mange vrid – bevægelser, der forplanter sig fra hoften ned til fødderne. Og kan du ikke twiste med fødderne, fordi dine sko står for godt fast, sker vridet i knæene. Det er i bedste fald unaturligt, i værste fald skader du muskler og led ved knæet. Det er derfor vigtigt at vælge den rette sko – og til latin-inspireret fitness er det en danse-sneaker.”

Rigtige sko til din sport
Går man til latin-dans, vil mange vælge at købe sig et par sko, der er specialdesignet til netop latin. For kvindernes vedkommende er det en halvhøj åben sandal med en sål, der gør det muligt at twiste og vride sig. Sålen er lavet af en slags ruskind – og ruskindssåler finder man også under herrernes latin-sko, der har lidt højere hæl end på en standard-danskesko til herrer.
Men den slags sko er der nok ikke mange, der ville tage på til dansefitness…
“Når mange deltagere på disse hold og deres instruktører endnu ikke har fået øjnene op for, at DE også skal vælge de rigtige sko, så tror jeg, det hænger sammen med, at man simpelthen ikke har tænkt på det. Danskerne er nemlig generelt ret gode til det med at købe det rette udstyr til deres sport,” forklarer Per Gade.
Han anbefaler, at man gør det samme, som hvis man skulle i gang med løb eller en anden sport; finder frem til en danse-sneaker, der støtter foden, samtidig med at den gør det muligt at lave drejninger uden at hænge fast i gulvet.
Og han er godt klar over, hvad der sker, hvis ikke de mange, der dyrker dansefitness, snart får øjnene op for nødvendigheden af at vælge de rigtige sko.
“Så får jeg og mine kolleger uden tvivl en hel del mere at se til frem over. Og det er faktisk ærgerligt, når det nu kunne være undgået,” slår Per Gade fast.
Besøg Per Gades arbejdsplads, Arkadens Fysioterapi, på www.arkadensfysioterapi.dk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]